bageri och konditori 2020 croissant

Nordiska Mästerskapen

Martin Lundell, VD för Sveriges Bagare och Konditorer som arrangerar Nordiska Mästerskapen i Bageri och Konditori.

Varför är en sådan här tävling viktig?
-Både bagar- och konditoryrket är hantverksyrken som ställer stora krav på yrkesskicklighet. Tävlingar är då en viktig plattform som skapar möjlighet för de tävlande att visa upp sig själva och där yrket visas för allmänheten och media. Genom internationella tävlingar som NM får landslagen en bredare publik, vilket stimulerar utveckling och höjer den högsta nivån i branschen. Tävlingarna höjer också statusen i yrket och bidrar till att fler söker sig till branschen.

Hur står sig de nordiska länderna sig på den internationella marknaden?
-För konditorer har både Sverige och Danmark haft topp 7-placeringar under de senaste åren. Att vara på topp tio i världen betyder ändå inte att man kan vara säker på att vinna Nordiska Mästerskapen, konkurrensen är stor.

Det svenska konditorlandslaget står sig väldigt väl i Europa och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad och dessutom vunnit EM guld 2018. Svenska landslagen står sig generellt sett bra, men vi har inte samma bredd av talanger i toppen som de stora länderna, så vi tar ofta in unga talanger som får utvecklas ett par år.

Martin Lundell

bakverk

konditor

bakverk